Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της λήξης της θητείας του Γιάννη Σακαρίδη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του θεσμού τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο κ. Σακαρίδης, σε επιστολή του, καταγγέλλει ομοφοβικές πρακτικές και συντηρητικές κατευθύνσεις από τη Διοίκηση, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη δυναμική εξέλιξη του φεστιβάλ κατά τη θητεία του.
Από την άλλη, η Διοίκηση του Φεστιβάλ, σε δελτίο τύπου, δηλώνει πως η λήξη της θητείας του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και η επιλογή νέου προσώπου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας αποσκοπεί στη διαφάνεια και την ανανέωση του θεσμού. Ωστόσο, η σύμπτωση της έναρξης του διαγωνισμού με τις καταγγελίες του κ. Σακαρίδη γεννά ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα και τις προθέσεις αυτής της απόφασης.

Ο Γιάννης Σακαρίδης και οι Καταγγελίες του
Στην επιστολή του, ο Γιάννης Σακαρίδης αφήνει σαφείς αιχμές για την κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνει το Φεστιβάλ. Μιλά για συντηρητικές επιλογές που περιορίζουν την καλλιτεχνική ελευθερία και για πρακτικές που αντιβαίνουν στις αξίες της συμπερίληψης και της προόδου. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της θητείας του, έφερε το Φεστιβάλ Δράμας στο διεθνές προσκήνιο, καθιστώντας το έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για την μικρού μήκους κινηματογραφία.
Η Θέση της Διοίκησης
Η Διοίκηση, στην επίσημη ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η διαδικασία διαγωνισμού για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή γίνεται για πρώτη φορά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφάνειας. Ωστόσο, η αποσύνδεση της απόφασης αυτής από την προσωπική πορεία του Γιάννη Σακαρίδη και τις καταγγελίες του αφήνει περιθώρια για συζητήσεις και ερμηνείες.
Ένα Μέλλον με Προκλήσεις
Η επόμενη μέρα για το Φεστιβάλ Δράμας φαίνεται να ανοίγει μια νέα, αλλά γεμάτη προκλήσεις, σελίδα. Η φετινή διαμάχη αποτελεί υπενθύμιση για τη σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στη διοικητική διαφάνεια και την καλλιτεχνική ελευθερία, ενώ η ανταπόκριση της καλλιτεχνικής κοινότητας θα κρίνει πολλά για το μέλλον του θεσμού.